Bezoek: Armeense gemeenschap Almelo zondag 21 mei 2017

Een heel bijzondere ervaring om in je eigen land je even in Armenie te voelen. Dat ervaarde Henny en Piet zondag toen zij te gast waren bij de Armeense kerk in Almelo. Rond kwart over elf werden we hartelijk ontvangen door dhr. Onik en enkele andere Armeense broeders. Na een bakje koffie en kennismakingsgesprek gaf dhr. Onik opdracht om in de kerkdienst aankondigen dat Pijnackernaren zijn gearriveerd en dat na de kerkdienst de mensen werden opgeroepen om naar de grote ontmoetingsruimte te komen, waar de film met de project bezoeken van 2016 in Armenie zal worden getoond.


De kerkdienst die om 10.30 uur begon overigens geheel in de Armeense stijl en taal verliep zoals we dat in Armenie zijn gewend liep iets uit en duurde tot 13.45. Intussen kregen wij een rondleiding  door het gebouw en over het terrein van de kerk die zij in 2004 hebben geopend. Ook werd uitleg gegeven over het herdenkingsmonument aan de 100 jaar Armeense Genocide die 1n 2015 is aangelegd en gelijkenissen vertoond met het monument in Armenie. Ook hadden wij gelegenheid om verschillen de mensen te ontmoeten en te spreken. De zondag is een echte ontmoeting voor de Armeense gemeenschap. Bij hoogtij dagen kan het bezoekers aantal oplopen tot 5000 á 6000 aldus de heer Onik.


Wat we niet wisten is dat de meeste Armeniërs in Nederland niet uit Armenie zelf komen maar meestal uit de diaspora. Turkije – Irak – Iran en Syrië. Deze laatste groep dreigt uitgezet te worden naar Armenie terwijl ze in Syrië zijn geboren en opgegroeid.
Op 14 uur druppelde de mensen de ontmoetingsruimte in en werken we kort aangekondigd en stelde we ons voor. Daarna werd met intense aandacht naar de film gekeken. Na de film werden we door de Apostoliekus  warm toegesproken, vertaald door de diaken. Daarna kwamen vele ons de hand drukken en bedanken voor het werk wat we voor hun volk doen. Kortom een bijzondere ervaring waar nog mooie contacten uit gaan ontstaan.

Help ons!

Wilt u de Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië steunen, maak dan gebruik van rekeningnummer NL 78 RABO 01 09 23 69 47 ten name van Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië. Voor verdere informatie kunt u met ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


U kunt nu ook direct overmaken via

 

Onze stichting is ANBI-goedgekeurd, wat betekent dat giften financieel aftrekbaar zijn.