Ruim honderd jaar na dato heeft Joe Biden als eerste president van de Verenigde Staten de Armeense genocide erkend. Biden herdenkt in een verklaring die vandaag werd verspreid de slachtoffers van de genocide, die op deze datum in 1915 begon. Hij raakt daarmee een gevoelige snaar bij NAVO-bondgenoot Turkije.

Tussen 1915 en 1917 werden zo’n 1,5 miljoen Armenen gedeporteerd en vermoord. De Turkse regering ontkent nog altijd er sprake was van genocide, en spreekt liever van de ‘Armeense Kwestie’. De Turkse regering is dan ook niet blij met de verklaring van Biden. De Amerikaanse ambassadeur in Turkije is op het matje geroepen.
Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroorzaakt Biden een ‘diepe wond’ in de relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten.

‘Populistisch’

“Niemand hoeft ons iets over ons eigen verleden te vertellen”, zei minister Mevlüt Cavusoglu. “Deze hele verklaring is populistisch, en ondermijnt de band tussen de landen.”
In de video uit 2018 op de volgende link zie je waarom de Armeense genocide zo’n gevoelige kwestie is.

Biden heeft zijn verklaring gisteren tijdens een telefoongesprek al aangekondigd aan de Turkse president Recep Erdoğan. Dat gesprek verliep ‘zakelijk’.
De premier van Armenië is wel blij met de erkenning van de volkerenmoord. Hij noemt de erkenning een ‘krachtige stap’.

Nederland erkent genocide nog niet

In Nederland spreekt de regering nog altijd over ‘de kwestie van de Armeense genocide’, om Turkije niet voor het hoofd te stoten.
Eerder dit jaar werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin het kabinet wordt opgeroepen de genocide ook te erkennen, maar daar heeft de regering nog geen gehoor aan gegeven.
De Tweede Kamer zelf besloot drie jaar geleden om de genocide wel te erkennen.