De Marimbaband bij het Mizeki college in Marondera Zimbabwe.

450 kinderen staan in de rij voor eten van een warme maaltijd.

De computers bij de school kinderen van 10 jaar leren hiermee voor de toekomst.

In actie voor  de kerk in Chegutu  Zimbabwe!

Via dit schrijven wil ik aandacht vragen voor een actie in Zimbabwe.

Via een reis met de bloemenveiling Flora Holland heb ik zo’n 25 jaar geleden de familie Cremer leren kennen. Zij hadden in het plaatsje Chegutu een bloemenkwekerij met export naar Nederland.

Het echtpaar Cremer woont intussen in Zuid-Afrika. Net als veel andere blanke boeren en tuinders zijn zij verjaagd en is hun kwekerij niet meer in functie. Het hele complex is ernstig in verval geraakt.

Wel heb ik met medewerking van de mensen daar de graven van hun voorvaderen kunnen laten opknappen.

 Het echtpaar Cremer was lid van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Deze kerk in Chegutu was vroeger heel levendig maar door het wegtrekken van veel blanke families komen er in plaats van honderd nog maar zo’n twintig mensen naar de kerk.

 Toch doen dominee Wilco Robberts en zijn mensen er alles aan om de kerk ‘overeind’ te houden. De kerk is recent geverfd en het dak is vernieuwd. Alleen is het geld waarmee de schilders en de dakdekkers betaald zouden worden in de kerk uit een kluis gestolen. Met ‘plofstof’ – op z’n Afrikaans – is de kluis open geblazen. Dieven hebben alles meegenomen.

Mensen vragen zich misschien af: waarom zetten ze het geld niet op de bank? Dat gaat niet in Zimbabwe: je krijgt namelijk Zimbabwaans geld terug dat nog maar een fractie waard kan zijn van wat je bij de bank hebt ondergebracht. Vandaar de kluis. Ik probeer nu een actie op te zetten, zodat de kerk haar onderhoudsuitgaven kan bekostigen en betalen.  

Er is 20.000 dollar gestolen uit de kluis. Het dak van de kerk is vernieuwd. Dat kostte 6.000 dollar en dat kan nu dus niet betaald worden, omdat het geld weg is. Als u hier een bijdrage voor zou willen geven dan kan dat 

via rekeningnummer  NL78RABO0109236947 ten name van Stichting Pijnackernaren Helpen Armenie onder vermelding van Actie Zimbabwe.

Ik ben van plan begin september weer naar Zimbabwe te gaan. Alvast enorm bedankt voor uw medewerking!

 Henny Bos
06 5261 8213

Hieronder enkele foto’s van de kerk en het werk en een brief van dominee Wilco Roberts.

Brief dominee Wilco Roberts

Geagte meneer Bos,

Baie dankie vir die geleentheid om sekere van die werk wat ons in die Nederduitse Gereformeerde Kerk Chegutu doen aan u te kan bekendstel.

Dit is aan my meegedeel dat u op hoogte is van die huidige stand van die situasie met die kerk en die gemeenskap in Chegutu en die bydraes wat u deur die jare vir ons ingesamel het via die sendingbediening van u gemeente in Pijnaker, Nederland. Ons stel dit werklik baie hoog op prys en ek kan onomwonde vir u sê dat sonder hierdie bydraes en hulp ons nie in staat sou wees om met die werk voort te gaan of die gebou en terrein in stand te hou nie.

Van die bydraes wat deur hierdie sendingbediening gemaak is deur die afgelope aantal jare en wat ’n groot bydrae gelewer het tot die instandhouding en voortgaan van ons kerk en bediening in Chegutu, sluit in:

  • Die sink van ’n boorgat, die toerusting daarvan en aanbring van ’n watertenk sodat daar water vir menslike gebruik beskikbaar is en ons ook in staat gestel het om weer ’n tuin aan te lê en in stand te hou.
  • Tydens ’n inbraak is ál die breekware gesteel en het u dit vervang.
  • U bydraes het ook gehelp om die kombuis (keuken) te herstel, vloerteëls is vervang en die kombuis uit te verf.
  • Verder het u bydraes gehelp om die verhoog se gordyn vervang asook die blinders van al die groot vensters in die kerkgebou en
  • Verlede jaar het u bydrae gehelp met die finansiering om die kerk uit te verf.

Net so bietjie agtergrond waar ek inpas.

Ek is op 3 Desember 2023 as die nuwe leraar vir die gekombineerde kerke van Chinhoyi/Karoi, Chegutu en Kadoma aangestel en verdeel my tyd in die bediening tussen hierdie vier kerke.

Chegutu is een van die kerke wat onafhanklik bestaan en dus verantwoordelik is om die bedieningskostes te dra vir hierdie pos en is ook verantwoordelik vir hul eie dag tot dag uitgawes en instandhouding van die kerkgebou.
Die kerkgebou is ons trots en daarom probeer ons om dit in goeie kondisie te hou.

Tans word die gebou ook deur ander kerke op ’n Sondag gebruik, waarvan een die Vineyard Church is wat uit verskillende bevolkingsgroepe bestaan en ’n Shona-sprekende gemeente. Hierdie kerke huur die fasiliteit teen ’n minimale bedrag per maand aangesien hulle self onder finansiële las verkeer.

Ons as die Nederduits Gereformeerde Kerk het hoofsaaklik blanke lede wat sowel Engels as Afrikaanssprekend is en uit verskillende kerklike agtergronde kom, maar hulle tuiste hier by ons gevind het. Weens die bedieningsuitdagings, is ons voertaal tydens eredienste hoofsaaklik Engels, maar die Afrikaanssprekendes is trots op hul kultuur en doen en praat soveel as moontlik in Afrikaans.

Ons het tans ongeveer 15 vaste lidmate waarvan drie kerkraadslede is, maar ook ander mense uit die gemeenskap wat belangstel om deel te word van ons kerk en die dienste van tyd tot tyd bywoon. Ek kan ook noem dat ons in die gemeenskap ’n groei sien van veral jonger mense wat terugkom Zimbabwe toe en hulle in Chegutu kom vestig of wat hier kom werk, besighede begin of op groot projekte soos myne kom werk en waarvan sommiges die dienste begin bywoon en belangstel in die kerk.

Aangesien ons nie baie lidmate is nie, is ons moontlikhede vir groot fondsinsamelingsprojekte uiters beperk, maar ons is wel aktief deel van die Touch Bowl-geleentheid wat jaarliks deur Bryden Privaat Laerskool aangebied word en waardeur ons bietjie fondse genereer.

Verder is ons afhanklik van ons maandelikse bydraes deur ons gemeentelede.

Benewens my pos, het ons ook ’n koster wat twee dae per week saam met ’n algemene werker aan diens is en minimaal vergoed word. Die meerderheid van die werk word egter op vrywillige basis gedoen en gefinansier.

Ons het ook ’n tragiese oomblik beleef toe die kluis in Chinhoyi se kerkgebou waar ons surplusfondse geberg is, op 6 Julie met plofstof oopgebreek is en ons al ons geld in die gevolglike diefstal verloor het.

Weens die situasie in Zimbabwe is dit moeilik om groot bedrae geld in die bank te los, maar ongelukkig het die vlaag van huidige inbrake ons nou duur te staan gekom. Ons ondersoek tans verskillende moontlikhede om ons geld gediversifiseerd veilig te berg.

In die afgelope jaar het ons die kerkgebou se mure uitgeverf en pas die dak geverf. Die geld wat ons deur die Touch Bowl ingesamel het, het ’n deel van hierdie kostes gedek. Daar is egter nog heelwat kleiner instandhoudingstake wat gedoen moet word en wat op die lang duur geskuif is.

Ons waardeer alle bydraes wat aan ons gemaak kan word deur middel van oorsese donasies en fondsinsamelings om die volgende te help doen:

  1. Ons wil graag begin om uit te reik en die groeiende getal (veral jonger) mense wat begin om hulle weer hier te vestig, hulle te bedien en in te trek. Daarvoor het ons fondse nodig.
  2. Ons kerkgebou en terrein in stand te hou
  3. Die huidige predikantspos en ander helpers te finansier
  4. Chegutu-gemeente is deels verantwoordelikheid vir die instandhouding van die bakkie waarmee die leraar ry. Dié bakkie is egter besig om oud te raak met baie hoë kilometers en sal binnekort vervang moet word.

Weereens waardeer ons u belangstelling en ondersteuning deur die jare en wil hiermee weereens ’n vriendelike, dog dringende versoek rig dat u dit sal oorweeg om ons weer in die toekoms te help met finansiële bydraes sodat ons kan voortgaan met die werk in hierdie gemeenskap.

Vriendelike groete,
In Sy diens
Ds. Wilco Roberts
Nederduitse Gereformeerde Kerk, Zimbabwe

Zimbabwe

Zonnepanelen en Voedselhulp voor Mizeki college in Marondera Zimbabwe


We have 10 second-hand desktop computers installed at the Primary School thanks to you. We need to train teachers before children can benefit. Here is the first lesson.

Foto’s van de basisschool en de dansers die de de locale competitie hebben gewonnen.
Ook het voedingsprogramma voor de basisschool waarbij gebruik wordt gemaakt van door de kinderen geteelde maïs.


Henny Bos ook actief in Zimbabwe: ondersteuning ook daar welkom!

Van A(rmenië) tot Z(imbabwe) is Henny Bos bezig met het ondersteunen van ontwikkelingswerk. In de Armeniëclub gaat hij al twintig jaar voorop in de strijd, maar even zo lang is hij zelf ook bezig met en betrokken bij de ontwikkeling in Zimbabwe, in zuidelijk Afrika. Totaal ander land, totaal andere omstandigheden en ook totaal andere mensen. De overeenkomst is dat ook daar ‘de verdeling’ niet heel evenredig is en dat mensen en gemeenschappen ondersteuning hard nodig hebben.

Hij kwam er voor het eerst nog voor 2000 als bestuurslid van Bloemenveiling FloraHolland en ontmoette in het dorp Chegutu de familie Cremer die bloemen teelde en exporteerde naar Nederland. Alle blanke boeren en tuinders zijn verjaagd en ook deze mensen hebben hun toevlucht moeten nemen naar Zuid-Afrika maar hun dochter Heidi en haar man Dirk wonen er nog en doen daar goed werk voor allerlei mensen, ongeacht kleur of herkomst. En zo helpt ook Henny Bos met en bij verschillende projecten.

Hij ondersteunt in Chegutu een zogenoemd Ouwenhuis. Wat wij vroeger een Bejaardenhuis genoemd zouden hebben. Het is een wooncentrum met kleine huisjes rond centrale voorzieningen waar enkele tientallen blanke bejaarden wonen. Met geld vanuit Nederland is onder meer de waterleiding vernieuwd. De keuken moet nog worden opgeknapt. 

De kwekerij – in het Afrikaans de plaats – is veranderd in een woongebied waar intussen zeker duizend mensen wonen. Een nieuw dorp dus. Voor rieten hutjes hoeft geen vergunning te worden aangevraagd en het voordeel boven Armenië is dat het klimaat in Zimbabwe eigenlijk altijd wel redelijk prettig is. Bloemen worden er niet veel meer gekweekt.

Via Heidi en Dirk heeft Henny een basisschool in Chegutu ondersteund met leermiddelen – onder meer leerboeken – en nu doet hij dat met een school in Marondera, enkele tientallen kilometers verderop. Daar heeft ene Howard de leiding. Hij was eerst schoolhoofd in Chegutu en is dat nu in Marondera op het Bernard Mizeki College. Dit is een school voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs met rond de 800 leerlingen van vier tot twaalf en van twaalf tot achttien jaar.  Ze krijgen niet alleen onderwijs maar ze worden er ook gevoed op basis van de schijf van vijf.

De school heeft een eigen boerderij met koeien, varkens en kippen, en is geheel zelfvoorzienend in de voedselvoorziening. Het gevolg is dat de kinderen vanaf jongs af aan niet alleen maar eenzijdig maismeelpap eten maar een ideale mix van voedingsbestanddelen zodat hun hersenen zich beter ontwikkelen. Een uniek concept dat navolging verdient. Henny Bos vertelt dat ze het op de school qua organisatie, leermiddelen en personele bezetting allemaal goed voor elkaar hebben.

Ook ondersteunt Henny de maatschappelijke organisatie Yellow Bus Trust die onder leiding staat van de bevlogen Vikki. Zij en haar collega’s helpen en begeleiden jonge Zimbabwanen bij het oplossen van hun problemen, zoals drugsgebruik, vroegtijdige uitval op school, terugkeer in de samenleving vanuit de gevangenis, enzovoort.

Voor verschillende benodigdheden heeft hij her en der zo’n 7.000 euro  kunnen achterlaten. De fondswerving doet hij zelf en staat geheel los van de fondswerving voor Armenië. Stichting De Carolusgulden uit Leiden bijvoorbeeld richt zich op ouderenwerk en ondersteunt zowel goede werken in Armenië als in Zimbabwe. Het een gaat dus zeker niet ten koste van het ander.

Wilt u specifiek het werk in Zimbabwe ondersteunen dan kan dat via het gewone rekeningnummer: NL 78 RABO 01 09 23 69 47 met vermelding Zimbabwe.

Schenking school Marondera

Aan de Bernard Mekezi school in Marondera is geld geschonken voor de aankoop van lesmateriaal en boeken.

Klik op de afbeelding om naar de website te gaan.


Concreet ontwikkelingswerk: onderwijs, water en sociale ondersteuning

Met de gelden voor Zimbabwe wordt ontwikkelingswerk ondersteund via onder anderen de zogeheten Yellow Bus Trust die officieel is geregistreerd.
Daarna zijn we vertrokken naar de Marikopo Secondary School en Marikopo ECD. We hebben wat bibliotheken afgezet op de middelbare school, en wat speelgoed, lesmateriaal en boeken bij de ECD. Ik was zo blij om het knutselwerk te zien dat de leraren met hun jonge leerlingen bezig waren. Bedankt aan alle beschermers van Innovate Gym die kleurpotloden, potloden, speelgoed en boeken hebben bewezen. Ook bedankt aan Big Sky voor het delen van wat speelgoed en boeken die ze hebben verzameld.
Eindelijk naar Kandava Secondary. Hier hebben we oefeningboeken, balieboeken en pennen afgezet. Hopelijk hebben de Formulier 3 en 4 elk minstens één boek en een pen. Ik wil graag Veronique Wakerley, Medina Abdulla en Henny Bos bedanken voor hun bijdragen. Ik wil Sophie Christianens ook bedanken voor het verrichten van het tolken en Heidi Visagie voor het organiseren van de reis van Henny en Sophie. We sloten de dag af met een lunch met drie van de Trustees.
De Yellow Bus Trust is erg druk geweest, dank zij God, want dat is duidelijk wat we willen zijn. Henny Bos en zijn kleindochter Sophie, zijn net bij Zimbabwe uit Holland geweest. Hennie komt uit naar Chegutu sinds eind jaren ‘ 1990 en heeft zowel geld als materialen gedoneerd aan plattelandsscholen. Hij heeft ons heel vrijgevig wat geld geschonken, en was geïnteresseerd om te zien hoe we die fondsen en scholen gebruiken waar we in werken, dus vrijdag gaven we hem de Grand Tour!! We begonnen in Epworth, bij de Eastview backgarden school.

 

Die is opgericht met het doel om hulp te verlenen aan onderwijzers en leerlingen in plattelandsregeringsscholen. De scholen hebben geen leermateriaal of handboeken voor de studenten en onderwijzers en vaak ook maar heel beperkt toegang tot internet.
De meeste scholen hebben geen elektriciteit wat alternatieve onderwijsmethoden belemmert zoals het gebruik van projectors en dergelijke. Het gaat dus om heel praktische ondersteuning. Er is ook een bibliotheekbus die bedoeld is om kinderen te stimuleren om meer en beter te leren lezen.

Dohozo school bij Kwekerij De Rus in Chugutu.

. .

Daarnaast is ook een verzorgingshuis ‘Greenway’ voor ouderen ondersteund. Daar is met geld uit Nederland onder meer de waterleiding vernieuwd.

 

Verder is er ook een project van Theunis Botha om mensen weer in het goede spoor te krijgen.

Dear Henny,

Thank you so much for your very generous donation to the Yellow Bus. It was in some ways a confirmation that we should carry on with the work. I promise to use it wisely and keep you informed as to how it is spent.
 
I hope you and Sophie are well,
Kind regards,
Vikki

Dear Henny,
Thanks for your donation of money spent on books for the Bernard Mizeki Primary school which is government run and much poorer than the college.

Regards,
Jan Matthews

Dear Henny. We have received our order of books for the college library. 41 Michael Morpurgo books for the junior end of the college. Very good high interest books for boys. THANK YOU.

 Henny Bos ook actief in Zimbabwe:

ondersteuning ook daar welkom!

Van A(rmenië) tot Z(imbabwe) is Henny Bos bezig met het ondersteunen van ontwikkelingswerk. In de Armeniëclub gaat hij al twintig jaar voorop in de strijd, maar even zo lang is hij zelf ook bezig met en betrokken bij de ontwikkeling in Zimbabwe, in zuidelijk Afrika. Totaal ander land, totaal andere omstandigheden en ook totaal andere mensen. De overeenkomst is dat ook daar ‘de verdeling’ niet heel evenredig is en dat mensen en gemeenschappen ondersteuning hard nodig hebben.

Hij kwam er voor het eerst nog voor 2000 als bestuurslid van Bloemenveiling FloraHolland en ontmoette in het dorp Chegutu de familie Cremer die bloemen teelde en exporteerde naar Nederland. Alle blanke boeren en tuinders zijn verjaagd en ook deze mensen hebben hun toevlucht moeten nemen naar Zuid-Afrika maar hun dochter Heidi en haar man Dirk wonen er nog en doen daar goed werk voor allerlei mensen, ongeacht kleur of herkomst. En zo helpt ook Henny Bos met en bij verschillende projecten.

Hij ondersteunt in Chegutu een zogenoemd Ouwenhuis. Wat wij vroeger een Bejaardenhuis genoemd zouden hebben. Het is een wooncentrum met kleine huisjes rond centrale voorzieningen waar enkele tientallen blanke bejaarden wonen. Met geld vanuit Nederland is onder meer de waterleiding vernieuwd. De keuken moet nog worden opgeknapt.

De kwekerij – in het Afrikaans de plaats – is veranderd in een woongebied waar intussen zeker duizend mensen wonen. Een nieuw dorp dus. Voor rieten hutjes hoeft geen vergunning te worden aangevraagd en het voordeel boven Armenië is dat het klimaat in Zimbabwe eigenlijk altijd wel redelijk prettig is. Bloemen worden er niet veel meer gekweekt.

Via Heidi en Dirk heeft Henny een basisschool in Chegutu ondersteund met leermiddelen – onder meer leerboeken – en nu doet hij dat met een school in Marondera, enkele tientallen kilometers verderop. Daar heeft ene Howard de leiding. Hij was eerst schoolhoofd in Chegutu en is dat nu in Marondera op het Bernard Mizeki College. Dit is een school voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs met rond de 800 leerlingen van vier tot twaalf en van twaalf tot achttien jaar.  Ze krijgen niet alleen onderwijs maar ze worden er ook gevoed op basis van de schijf van vijf.

De school heeft een eigen boerderij met koeien, varkens en kippen, en is geheel zelfvoorzienend in de voedselvoorziening. Het gevolg is dat de kinderen vanaf jongs af aan niet alleen maar eenzijdig maismeelpap eten maar een ideale mix van voedingsbestanddelen zodat hun hersenen zich beter ontwikkelen. Een uniek concept dat navolging verdient. Henny Bos vertelt dat ze het op de school qua organisatie, leermiddelen en personele bezetting allemaal goed voor elkaar hebben.

Ook ondersteunt Henny de maatschappelijke organisatie Yellow Bus Trust die onder leiding staat van de bevlogen Vikki. Zij en haar collega’s helpen en begeleiden jonge Zimbabwanen bij het oplossen van hun problemen, zoals drugsgebruik, vroegtijdige uitval op school, terugkeer in de samenleving vanuit de gevangenis, enzovoort.

Voor verschillende benodigdheden heeft hij her en der zo’n 7.000 euro  kunnen achterlaten. De fondswerving doet hij zelf en staat geheel los van de fondswerving voor Armenië. Stichting De Carolusgulden uit Leiden bijvoorbeeld richt zich op ouderenwerk en ondersteunt zowel goede werken in Armenië als in Zimbabwe. Het een gaat dus zeker niet ten koste van het ander.

Wilt u specifiek het werk in Zimbabwe ondersteunen dan kan dat via het gewone rekeningnummer: NL 78 RABO 01 09 23 69 47 met vermelding Zimbabwe.